недеља, 8. јун 2014.

Семинар Интеграција, корелација, занимација није добио акредитацију

Поштоване колеге,
Обавештавам Вас да семинар Интеграција, корелација, занимација-интегративна настава није добио акредитацију за наредну школску годину, иако је стекао врло солидну репутацију и богату биографију.
Ретроспектива: 
Семинар је први пут акредитован 2011/12. године, а следећи 2012/13 и 2013/14.
Учесници:
За то време кроз семинар је прошло око 1600 учесника (око 1100 на самом семинару и 540 на радионицама у оквиру Зимских сусрета учитеља Србије).
Градови:
Семинари су одржани у: Ваљеву, Лесковцу. Крупњу, Бањи Ковиљачи, Сокобањи, Великом Градишту, Крушевцу, Смедереву, Панчеву, Ужицу, Лозници, Кучеву, Параћину, Јагодини, Стењевцу, Краљеву, Чачку. У готово свим местима семинари су одржани за више од једне групе, од две до осам.
Радионице  Интеграција, корелација, занимација одржане су у: Панчеву, Крагујевцу, Јагодини, Нишу, Чачку, Београду, Зрењанину, Пожаревцу.
Ово јеј један од ретких семинара који траје 1 дан, а за то се добија уверење на 12 бодова.

Поносни смо:
Евалуација:
Начин евалуације семинара је јединствен. Овај блог је посвећен семинару и на њему се налазе докази да се знања са семинара примењују у пракси. Бројни полазници послали су нам припреме за часове и фотодокументацију са одржаних часова.
На Сабору учитеља  одржаном у Београду 2013. године, више презентација било је инспирисано нашим семинаром. Учитељи који су били на Сабору знају то.
У бази радова ЗУОВ-а, Сазнали смо на семинару применили у пракси, налази се рад Биљане Вуловић учитељице из Крагујевца  посвећен нашем семинару. Њен рад је доказ да је овај модел наставе поред чистог и комбинованих одељења применљив и у неподељеној школи.
Бројни учитељи одржали су угледне часове после нашег семинара. Најсимпатичније било је када нам се јавила учитељица Весна Јовановић из Јагодине којој су колеге после одржаног угледног часа, на следећем састанку Стручног већа купили поклон у знак захвалности што им је приказала нови модел наставе и приредила да уживају у њеним часовима. На једном од следећих семинара у Јагодини присуствовали су и сви ти дивни учитељи из Веснине школе.
Многи полазници били су на радионицама, а после тога дошли на семинар или што је још занимљивије, били су на семинару, а после долазили и на радионице Интеграција, корелација, занимација. Једна колегиница из Панчева била је чак два пута на радионицама (у Панчеву 2013. и Зрењанину 2014.)а онда на семинару 2014.
Имале смо част да на једном од наших семинара гостује и универзитетска професорка Снежана Марковић методичар српског језика са Учитељског факултета из Јагодине која је дошла да подели са нама своје искуство из интегративне наставе, али и да добије нове идеје у раду са студентима.
Колико аутора и реализатора семинара може да се похвали оваквом биографијом?
Међутим, све ово је изгледа мало члановима комисије за''процену вредности'' за опстанак једног семинара.
Или им је можда много???
Шта може да понуди један учитељ учитељима осим праксе?
Теорија је ипак теорија, а теоретичари су много више потковани теоријским знањима од нас учитеља.
Ма, теорија је закон!!!  Коме је у учионици потребна пракса?
Остаје нам да се захвалимо свим колегама који су били учесници семинара и наши сарадници током задње три године, наша инспирација и наша водиља. Имали смо богату размену искустава и стекле много пријатеља. То нам нико не може одузети.
Акредитација  семинара важи до 31.августа.
У  августу нас очекују семинари у Свилајнцу и Лесковцу.
А после тога следи прича-Био једном један семинар.



У првој години реализације семинара, тражили смо од учесника да нам напишу шта мисле о семинару, како бисмо могле да унапредимо рад.

ОВО СУ САМО  НЕКА ОД  МИШЉЕЊА УЧЕСНИКА СЕМИНАРА































Интеграција, корелација, занимација у Кучеву

07. јуна 2014.године одржан је семинар у ОШ''Угрин Бранковић'' у Кучеву. Организатор је Друштво учитеља Kучева. Група од 26 чланова састављена највећим делом од учитеља, (а било је и предметних наставника из биологије и енглеског језика), створила је добру радну атмосферу и допринела успешности семинара. Задаци постављени пред полазнике решавани су систематски, зналачки и са великим радним еланом, што говори о великој жељи полазника да иновирају и примене стечена знања у раду са децом. Поред учесника из школе домаћина, били су и учесници из ОШ''Слободан Јовић'''из Волује и ОШ''Вељко Дугошевић'' из Турије.
Радили смо у лепо уређеној учионици учитељице Натице Лазић која обилује продуктима дечјег ликовног стваралаштва.  Атмосфери међусобног уважавања, добре сарадње и љубазности обележила је овај семинар. Захваљујемо председници Друштва учитеља Кучева Јелени на доброј организацији и гостопримљивости.